Noloc beroepserkenning

Intensieve persoonlijke begeleiding

Informatie aanvragen

Ineke Smits besloot na haar studie Social Work haar carrière een andere wending te geven door zich in te zetten voor het verminderen van ongelijkheid en het verbeteren van levenskwaliteit. Met haar uitgebreide ervaring leidt ze nu creatieve en sociale projecten die echt een blijvende impact maken op onze gemeenschap Als oprichtster van Wereldklus combineert zij haar expertise in social work met een ongekende passie voor gelijkheid en welzijn. Wereldklus heeft als missie om kinderkamers in Tilburg, Waalwijk en omstreken op te knappen, waardoor kinderen uit minderbedeelde gezinnen een plek krijgen waar ze niet alleen kunnen slapen, maar waar ze zich ook echt thuis kunnen voelen. Lees hier het verhaal van Wereldklus, opgericht door onze collega Ineke.

Wereldklus streeft ernaar het leven van kinderen uit armoedegezinnen in Tilburg, Waalwijk en omstreken te verbeteren door kinderkamers op te knappen. Wereldklus richt zich op gezinnen die door financiële en/of lichamelijke beperkingen niet in staat zijn om essentiële behoeften zoals een kinderkamer te realiseren of een bed te kopen. 

De eerste stap is een kennismakingsgesprek nadat ze zich hebben aangemeld via een zorgpartij, contour de Twern of de gemeente. Als het dan inderdaad nodig blijkt mogen de kinderen dromen hoe hun ideale kamer eruitziet, en samen met vrijwilligers én het gezin zelf gaat Wereldklus aan de slag om deze dromen waar te maken. Terwijl kinderen hun dromen over hun ideale kamer delen, begint een proces waarbij deze jonge geesten niet alleen toeschouwers zijn, maar actieve deelnemers aan de creatie van hun eigen heiligdom. “Het gezin en de kinderen helpen altijd mee, want zo zetten we hen in hun kracht. Het is ook leuk voor de kinderen zelf. Het is zo inspirerend om te zien hoe trots deze kinderen zijn wanneer ze bijdragen aan hun nieuwe ruimte. Het is een investering van minder dan 200 euro per kamer, maar de emotionele en psychologische waarde is onmeetbaar”.

“Het gezin en de kinderen helpen altijd mee, want zo zetten we hen in hun kracht. Het is ook leuk voor de kinderen zelf. Het is zo inspirerend om te zien hoe trots deze kinderen zijn wanneer ze bijdragen aan hun nieuwe ruimte. Het is een investering van minder dan 200 euro per kamer, maar de emotionele en psychologische waarde is onmeetbaar”.

Duurzaam en sociaal betrokken

Wereldklus Heeft al meer dan 30 kinderkamers getransformeerd. En er staan er nu al weer 7 op het programma. “Dit jaar tikken we de 40 aan”. Het hebben van een eigen plekje draagt bij aan een betere nachtrust, een veilige en stimulerende leeromgeving, en een toename van zelfvertrouwen en sociale inclusie. “Als ouder wil je niets liever dan dat je kind een eigen bed heeft; een plek om grootse dromen te dromen en gezond op te groeien”.  Met de hulp van vrijwilligers en donaties zorgt Wereldklus dat ieder kind een eigen, veilige haven heeft.

Wereldklus komt aan middelen door gelddonaties en hergebruik van gedoneerde spullen. Duurzaamheid is een sleutelwaarde; Wereldklus gebruikt voornamelijk tweedehands meubels en materialen om zowel ecologisch verantwoord als kostenbesparend te werk te gaan. “We zijn dus ook vaak op zoek naar kinderkamer spullen. Momenteel zijn we op zoek naar een opslag, omdat we zoveel mooie gedoneerde spulletjes krijgen dat het opslaan bij ons thuis uit zijn voegen barst. Dat is niet praktisch als je je fiets wil pakken”.

“Als ouder wil je niets liever dan dat je kind een eigen bed heeft; een plek om grootse dromen te dromen en gezond op te groeien”.


Inspiratie
De inspiratie voor Wereldklus kwam toen Ineke nog werkte bij Contour de Twern en ontdekte dat veel kinderen geen eigen bed hadden— wel 400 kinderen! – een schokkende realiteit voor 1 op de 20 kinderen in de regio. “Dat greep me heel erg aan. Daarnaast heeft het gezin geen auto, of is de taal niet machtig. De gezinsbegeleiders doen super werk voor de multiproblemathiek, maar een bed zit uiteraard niet in hun toolkit. Daar moesten we iets aan doen!” En dat ‘iets’ werd niet zomaar iets; het werd een missie om een veilige, persoonlijke ruimte voor deze kinderen te creëren. Dat gaat verder dan alleen een bed.

“Ook werd ik geïnspireerd door persoonlijke ervaringen met pesten en zich soms onveilig voelen.” Omdat ze weet hoe het is als je gewoon even geen fijne dag op school hebt gehad had weet ze precies hoe belangrijk de veilige haven die haar kamer bood is. “Een kamer is meer dan een slaapplaats; het is een toevluchtsoord. Dit gebrek aan een basisbehoefte is meer dan een ongemak; het is een barrière voor persoonlijke veiligheid en emotionele rust. deze kinderen hebben zo veel meer meegemaakt. Wat is dan jouw plekje in de wereld als je nog niet eens een bed hebt?”

Nog een inspiratie was het tegenkomen van mensen die graag iets goeds willen doen voor anderen. “Door mijn werk kom ik in contact met veel mensen die door allerlei omstandigheden thuiszitten en supergraag van betekenis willen zijn. Ik dacht: Als we die mensen en de gezinnen zonder kinderkamers nou eens aan elkaar koppelen!” Wereldklus is nu een aanvullende kracht binnen het lokale zorgnetwerk, waardoor ze gezinnen niet alleen een mooie kinderkamer bieden, maar ook een platform voor vrijwilligers om bij te dragen aan hun gemeenschap. Dit alles versterkt de sociale cohesie en biedt een leerrijke omgeving voor iedereen die betrokken is.

“De gezinsbegeleiders doen super werk voor de multiproblemathiek, maar een bed zit uiteraard niet in hun toolkit. Daar moesten we iets aan doen! Een kamer is meer dan een slaapplaats; het is een toevluchtsoord. Dit gebrek aan een basisbehoefte is meer dan een ongemak; het is een barrière voor persoonlijke veiligheid en emotionele rust. deze kinderen hebben zo veel meer meegemaakt. Wat is dan jouw plekje in de wereld als je nog niet eens een bed hebt?” 

Balans

Activiteiten van Wereldklus omvatten nu het opknappen van kinderkamers, het inzamelen van meubels en materialen, en het coördineren van vrijwilligersacties. Het combineren van haar betaalde werk met haar inzet voor de stichting is een constante uitdaging. “Aanvankelijk werkte ik alleen tijdens weekends en avonden voor de stichting,” zegt ze. “Later ging mijn man mij daarbij helpen. In het begin ging het om 1 kinderkamer in de maand. Maar de wachtrij werd te lang. Ik krijg nu dagelijks spulletjes aangeboden, maar ook  aanmeldingen voor kinderkamers en vrijwilligers die zich aanbieden.  Dat vraagt een hoop coördinatie. Ik heb wat financiële reserve, maar het blijft toch spannend. Momenteel werk ik 24-32 uur voor een stichting, heb ik daarnaast  nog mijn betaalde opdrachten en heb ik ook de zorg voor mijn eigen kinderen”. Door de groeiende vraag zijn nu meer vrijwilligers betrokken en wordt de noodzaak voor structurele financiering steeds kritieker. “We zijn afhankelijk van subsidies die helaas niet mijn persoonlijke kosten dekken. Daarom is de balans tussen betaald werk en vrijwilligerswerk een echte uitdaging. Ik volg niet het typische 9-tot-5-patroon, maar hoe meer ik doe, hoe meer verantwoordelijkheden erbij komen. Het is geen makkelijke weg, maar ik blijf altijd positief en put veel voldoening uit zowel mijn betaalde baan als het vrijwilligerswerk voor de stichting. Mijn creativiteit speelt hierbij een grote rol, en ik ben dankbaar dat ik mijn talenten kan inzetten om anderen gelukkig te maken, vooral in mijn vrijwilligerswerk”.

 “Aanvankelijk werkte ik alleen tijdens weekends en avonden voor de stichting. Maar de wachtrij werd te lang. Ik volg niet het typische 9-tot-5-patroon, maar hoe meer ik doe, hoe meer verantwoordelijkheden erbij komen. Het is geen makkelijke weg, maar ik blijf altijd positief en put veel voldoening uit zowel mijn betaalde baan als het vrijwilligerswerk. Ik ben dankbaar dat ik mijn talenten kan inzetten om anderen gelukkig te maken, vooral in mijn vrijwilligerswerk.


Toekomst
“Wat ik voor de toekomst in petto heb? Nog veel meer kinderkamers opknappen, vrijwilligers koppelen aan projecten en Wereldklus financieel onafhankelijk maken,” zegt Ineke optimistisch. Ze hoopt dat de gemeente de essentiële diensten van Wereldklus zal erkennen en ondersteunen. “Mijn doel is om Wereldklus zo zelfstandig mogelijk te maken, zonder mijn constante aanwezigheid. Ik wil aan de gemeente laten zien dat wereldklus op zichzelf staat.” Ze hoopt om het aantal opgeknapte kinderkamers jaarlijks te verhogen. “We willen onze aanwezigheid op social media vergroten, meer samenwerken met lokale partners en ons vrijwilligersnetwerk uitbreiden,” legt Ineke uit. Deze groei zal hen in staat stellen om nog meer kinderen een veilige en inspirerende plek te bieden.

“Wat ik voor de toekomst in petto heb? Nog veel meer kinderkamers opknappen, vrijwilligers koppelen aan projecten en Wereldklus financieel onafhankelijk maken. Mijn doel is om Wereldklus zo zelfstandig mogelijk te maken, zonder mijn constante aanwezigheid. Ik wil aan de gemeente laten zien dat wereldklus op zichzelf staat.”

Een blijvende indruk

Van elk project blijven je dingen bij omdat je met kinderen werkt die heel veel hebben meegemaakt. Elk project grijpt aan. “Er wordt gelachen, gehuild, gezongen en gedanst. In de zorg kwam ik eens per week, maar op zo’n project draai ik een hele dag mee in een gezin. In een paar uur zie je meer dan je in een maand kunt zien in steeds 1 uurtje. Daarom hebben we een hele mooie samenwerking met de zorg. De dingen die we zien spelen we door en dat wordt heel mooi opgepakt. We zijn als stichting aanvullend op zorg, niet concurrerend, en dat willen we ook heel graag zijn.”

Er zijn 2 projecten die Ineke het meeste zijn bijgebleven. Het ging om een jongen en een meisje, dat waren beiden de oudste kinderen van hun gezin. Ze kwamen allebei uit een gezin met 4 kinderen. Ze droegen heel erg de zorg en verantwoording voor hun broertjes en zusjes. “Ze denken na over geloof en relaties en armoede. Met die twee heb ik echte diepe gesprekken gehad. Ze waren allebei elf. Dan hoor je opeens van een kind van 11 op niveau vertellen hoe het is om op te groeien in armoede en gediscrimineerd te worden en dan nog hebben ze zoveel respect en dankbaarheid. Deze kinderen zijn de toekomst. Deze kinderen snappen de maatschappij precies. Ik hoop dat al dat talent wat in die kinderen zit echt een plekje krijgt en gezien wordt en dat ze ondanks dat ze opgroeien in armoede gelijke kansen krijgen. Dat begint bij een bed. Dat is gewoon bestaansrecht.”

“Er wordt gelachen, gehuild, gezongen en gedanst. In de zorg kwam ik eens per week, maar op zo’n project draai ik een hele dag mee in een gezin. In een paar uur zie je meer dan je in een maand kunt zien in steeds 1 uurtje. Daarom hebben we een hele mooie samenwerking met de zorg. De dingen die we zien spelen we door en dat wordt heel mooi opgepakt. We zijn als stichting aanvullend op zorg, niet concurrerend, en dat willen we ook heel graag zijn. Deze kinderen zijn de toekomst. Deze kinderen snappen de maatschappij precies. Ik hoop dat al dat talent wat in die kinderen zit echt een plekje krijgt en gezien wordt en dat ze ondanks dat ze opgroeien in armoede gelijke kansen krijgen. Dat begint bij een bed. Dat is gewoon bestaansrecht.”

Wil jij ook graag iets betekenen voor kinderen die een moeilijke start in het leven hebben? Kijk op de website van Wereldklus wat de mogelijkheden voor donaties of samenwerking zijn.