Noloc beroepserkenning

Intensieve persoonlijke begeleiding

Informatie aanvragen

Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden naar werk of scholing. Dat is het doel van het Talent Ontwikkel Programma van Baanbrekers en YouRtop. Na afloop van het intensieve traject van negen maanden spraken we vier deelnemers over hun ervaringen en vooruitzichten. Hun gezamenlijke conclusie: “We hebben een beter beeld van wie we zijn en wat we kunnen en willen. We staan sterker in onze schoenen.”

In het Talent Ontwikkel Programma werkt elke kandidaat op zijn of haar eigen manier aan persoonlijke doelen. Met als minimaal doel een werkervaringsplek. Het arbeidsfit krijgen van deze kandidaten hangt sterk samen met het werken aan hun kwetsbaarheid. Zonder de aandacht voor deze welzijnskant is de kans op succesvolle bemiddeling naar regulier werk klein. Een aanpak die zich richt op beide gebieden (zorg/welzijn & re-integratie) is de kern van het Talent Ontwikkel Programma.

Vakkenpakket
De meest recente groep met twaalf deelnemers waardeerde het programma met een 8,8. Vier deelnemers hebben nu een werkervaringsplek en twee vonden regulier werk. Eén doet vrijwilligerswerk, drie kregen een passend zorgaanbod, één is zich nog aan het oriënteren en een ander startte een serieuze studie. Dat is Coen. “Ik had geen richting. Wist niet wat ik kon of wilde”, vertelt hij. “Het Talent Ontwikkel Programma was een ‘ketting’ waaraan ik me kon vasthouden. Het gaf me de structuur die ik nodig had om dingen op een rij te zetten en conclusies te trekken.” Zijn conclusie: ik ben een analytisch persoon met voorkeur voor een rustige werkplek met weinig contacten. Uit de tests en analyses kwam onder andere ‘opleiding laborant’ tevoorschijn en dat trok meteen zijn aandacht. Alleen, zijn havo-diploma haalde hij met het verkeerde vakkenpakket. “Dus doe ik nu alsnog vier extra vakken”, vertelt hij monter. “Best pittig, maar de moeite waard. Ook als ik straks geen lab-opleiding kies, heb ik een vakkenpakket met veel mogelijkheden.”

Waardering
Mariëlle heeft sinds de zomer een werkervaringsplek als gastvrouw in een verzorgingshuis. Mogelijk komt ze in vaste dienst zodra er een passende vacature is. “Ik voel waardering en vertrouwen”, vertelt ze verheugd. Mariëlle komt uit het secretariële werk, maar vond daar geen voldoening meer. Na enkele korte baantjes kwam ze via haar jobcoach in het Talent Ontwikkel Programma. “Die kans moest ik pakken, vond ik. Maar ik was ook onzeker en dacht: werkt dit wel?” Haar scepsis verdween: “We hadden een fijne groep die elkaar helpt en ondersteunt. Er was onderling echt een klik, dat stimuleerde me. Bijvoorbeeld, een compliment ontvangen vond ik altijd moeilijk en ongemakkelijk. In de veilige groep stond ik daarvoor open. Ik ben nu zekerder, twijfel minder en kom beter voor mezelf op.”

Zelfvertrouwen
Mandy herkent dat. Ze vond antwoorden op vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat zijn mijn competenties? Haar zelfkennis en zelfredzaamheid groeiden en daarmee haar zelfvertrouwen. “Ik wist niet dat gebrek aan zelfkennis mij zo dwars kon zitten”, legt ze uit. “Zelfkennis ontwikkelen was een feest van herkenning. Van sommige eigenschappen was ik me niet bewust, maar herkende ik wel toen ze uit de tests kwamen. Heel fijn, want dat kan ik inzetten bij het solliciteren.” Mandy heeft een werkervaringsplek als online content marketeer. Haar tijdelijke werkgever, een eenpersoonsbedrijf, heeft de samenwerking verlengd maar kan haar geen vaste baan bieden. “Ik leer daar wel veel en zij ook van mij, denk ik. Een echte win-winsituatie. Ondertussen ben ik volop aan het solliciteren.”

Creativiteit
Op het cv van Kevin staat een hbo-propedeuse in ict en software engineering. Niet verkeerd, zou je zeggen. Maar hij had geen goed beeld van zijn interesses en kwaliteiten. De trainingen gaven handvatten en sinds vier maanden heeft ook hij een werkervaringsplek. In het archief van Baanbrekers gebruikt hij zijn creativiteit om te zoeken naar dingen die efficiënter kunnen. In het begin drie volle dagen, sinds een tijdje vijf dagen van vijf uur. “Dat past beter. Ik ben productiever en houd mijn aandacht beter vast. Meer dan 25 uur sluit ik in de toekomst niet uit, maar nu wil ik mijn grenzen goed bewaken. Dat is mijn belangrijke leerpunt: weten wat mijn grenzen en kwaliteiten zijn. Ik had daar altijd moeite mee en weet uit ervaring hoe fout dat kan gaan.” Via de trainingen ervaart Kevin een groeiende zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Geen grote stappen, maar rustige verbetering. Dat stimuleert zijn zelfvertrouwen en stabiliteit. Hij woont sinds juni in een mooi appartement met beperkte begeleiding. Zijn doel is helder: “Een fijne betaalde baan in plaats van een uitkering.”

Interesse?
Is het Talent Ontwikkel Programma iets voor jou of voor een van je klanten woonachtig in een van de Langstraat Gemeenten? Meld je dan aan via Baanbrekers of hier op de website onder het kopje trajecten (http://yourtop.nl/trajecten/)

 

Bron: www.baanbrekers.org