Noloc beroepserkenning

Intensieve persoonlijke begeleiding

Informatie aanvragen

Na de jarenlange zorg als moeder is haar dochter inmiddels een zelfstandige jonge vrouw. Het werd tijd voor Mariska om voor haar eigen toekomst en geluk te gaan zorgen. In november is ze gestart met haar nieuwe baan in de zorg. Lees hier haar uitgebreide verhaal.

Een nieuwe kans
Mariska bracht vele jaren voornamelijk thuis door, zonder veel structuur in haar dagelijks leven. Ze heeft als betrokken moeder jarenlang gezorgd voor haar opgroeiende dochtertje, maar haar dochter is inmiddels een zelfstandige jonge vrouw geworden en heeft nog maar beperkte ondersteuning nodig. Het was tijd voor Mariska om voor haar eigen toekomst te gaan zorgen. Via haar begeleidster bij Impegno kwam Mariska in contact met YouRtop. Mariska voelde zich gespannen bij dit vooruitzicht. Vaak begint ze met veel enthousiasme aan dingen maar kost het haar veel moeite om deze ook af te maken. Daarnaast was het voor Mariska een grote stap om twee dagen per week van huis te zijn om deel te kunnen nemen aan de groepstraining. Toch had haar begeleidster vertrouwen in zowel Mariska als in YouRtop. “Na zestien jaar in mijn eigen kleine wereldje te hebben geleefd, moest ik me opeens openstellen voor een groep vreemden. Maar vanaf de eerste dag voelde het goed. De groep zorgde ervoor dat ik me meteen veilig en begrepen voelde. Het traject bracht me weer in contact met anderen en bracht structuur in mijn leven. Bovendien heb ik er een echte vriendin aan overgehouden.”

“Na zestien jaar in mijn eigen kleine wereldje te hebben geleefd, moest ik me opeens openstellen voor een groep vreemden. Maar vanaf de eerste dag voelde het goed. De groep zorgde ervoor dat ik me meteen veilig en begrepen voelde. Het traject bracht me weer in contact met anderen en bracht structuur in mijn leven. Bovendien heb ik er een echte vriendin aan overgehouden.”

Mariska koestert warme herinneringen aan de bijeenkomsten met de groep tijdens de feestdagen. “Met kerst had iedereen iets lekkers gemaakt en gebakken, en sommigen hadden cadeautjes meegebracht. Eén persoon had zelfs voor iedereen een persoonlijke anekdote opgeschreven.”

De kracht van de groep
YouRtop heeft haar laten zien dat ze niet de enige is die soms vastloopt. “Dankzij de workshops heb ik mezelf beter leren kennen. Hoewel ik niet al mijn oorspronkelijke doelen heb bereikt, ontstonden er onderweg andere doelen die ik wél heb voltooid. Hierdoor voel ik me zelfverzekerder.” De groepssessies hadden een positieve invloed op Mariska, omdat ze de steun van de groep als waardevol heeft ervaren.

“Dankzij de workshops heb ik mezelf beter leren kennen. Hoewel ik niet al mijn oorspronkelijke doelen heb bereikt, ontstonden er onderweg andere doelen die ik wél heb voltooid. Hierdoor voel ik me zelfverzekerder.”

“Toen ik begon, was ik al aan het groeien, maar het verschil is enorm. De groepstraining stimuleerde me om te blijven focussen op wat ik wél kan en dat het ook oké is om soms te falen. Het is normaal om het even niet te weten. Gelukkig stond de groep altijd voor me klaar om me te ondersteunen. Verandering is dus mogelijk.” Haar omgeving heeft ook de positieve verandering in Mariska opgemerkt. “Mijn vrienden en familie zien echt een enorme verandering in mij”. “Het belangrijkste dat ik geleerd heb bij het Talent Ontwikkel Programma van YouRtop is dat ik het wél kan. Ik hoef niet te twijfelen aan mezelf”

“Het belangrijkste dat ik geleerd heb bij het Talent Ontwikkel Programma van YouRtop is dat ik het wél kan. Ik hoef niet te twijfelen aan mezelf”

Van deelnemer naar groepsondersteuner
Na de training heeft YouRtop een Werkervaringsplaats (WEP) aangeboden aan Mariska. Dit hield in dat zij de trainer zou ondersteunen bij haar activiteiten. Ze hielp bij de voorbereiding van de training, rondleidingen en workshops. Dit betekende ontzettend veel voor haar. “Het vertrouwen dat Yvonne mij gaf door mij te vragen de groep te ondersteunen was echt een keerpunt in mijn leven. Ik ben nog bezig om mezelf te leren kennen en dan mag ik gewoon voor een groep komen te staan. Alles waarvan ik jaren alleen maar kon dromen is werkelijkheid geworden: ik heb een rijbewijs, een auto, mag aan een opleiding gaan beginnen én ik heb een baan! Ik vind het heel spannend allemaal maar ik ga dit rocken en tot een succes maken. Dat had ik 2 jaar geleden echt niet zo kunnen zeggen hoor!”

“Alles waarvan ik jaren alleen maar kon dromen is werkelijkheid geworden: ik heb een rijbewijs, een auto, mag aan een opleiding gaan beginnen én ik heb een baan! Ik vind het heel spannend allemaal maar ik ga dit rocken en tot een succes maken. Dat had ik 2 jaar geleden echt niet zo kunnen zeggen hoor!”

De individuele gesprekken waarin ze positieve feedback kreeg, hebben haar laten groeien en haar zelfvertrouwen aanzienlijk vergroot. “Ik mis natuurlijk een aantal jaren op mijn cv, maar als een werkgever de tijd neemt met me in gesprek te gaan, weet hij dat ik een goede kandidaat ben.” Ze heeft veel inzicht in alles rondom het sollicitatieproces gekregen, maar vooral ook veel inzicht in zichzelf en haar talenten. “Ik ga nu goed voorbereid het gesprek in, waardoor er weinig spanningen zijn en ook bij afwijzingen zak ik niet terug in negatieve gedachten, omdat ik weet wat ik waard ben. Op naar de volgende!”

“Ik ga nu goed voorbereid het gesprek in, waardoor er weinig spanningen zijn, en ook bij afwijzingen zak ik niet terug in negatieve gedachten, omdat ik weet wat ik waard ben. Op naar de volgende!”

Na de WEP had Yvonne, Mariska een baan aangeboden. Deze bleek toch niet helemaal aan te sluiten bij de opleiding die Mariska graag wilde volgen. “Dat Yvonne die potentie in mij zag, daar was ik echt super blij mee. Ik had het totaal niet verwacht.”

Een opleiding én een baan
Mariska wilde graag werken met een doelgroep die zij kon begeleiden vanuit haar ervaringsdeskundigheid. Dit wilde ze combineren met de opleiding tot persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Na een ontmoedigende sollicitatie ervaring is ze dapper door blijven solliciteren. “Het was een hele ervaring om zonder spanning een sollicitatiegesprek in te gaan. Het autorijden bleek ik enger te vinden dan het gesprek.”

“Het was een hele ervaring om zonder spanning een sollicitatiegesprek in te gaan. Het autorijden bleek ik enger te vinden dan het gesprek.”

Haar volharding is beloond. Begin november is Mariska gestart met haar BBL traject; een opleiding bij het Summa College én een baan bij Kentalis. “Er waren veel meer kandidaten maar ze hebben voor mij gekozen dus ik heb iets goed gedaan. Ik ga met een andere doelgroep werken, maar door wat ik bij YouRtop geleerd heb, denk ik: het moet wel goedkomen. En ik weet dat ik Yvonne iedere week kan bellen of er langs kan gaan. Daarnaast heb ik betrouwbare begeleiding om op terug te vallen. Dat stopt misschien volgend jaar na 8 jaar. Dat is ook een hele mijlpaal. Eigenlijk hou ik helemaal niet van veranderingen. Mijn doel is om mijn stabiliteit te behouden.” Mariska start in november of februari met haar MBO4 opleiding. “Deze opleiding helpt je je eigen tempo te bepalen. Ik heb ook een baangarantie dus na de opleiding mag ik blijven.”

Niet meer twijfelen
Voor mensen die nog twijfelen over hun deelname aan een training bij YouRtop heeft ze ook tips: “Gewoon doen! Niet twijfelen. Twijfelen houd je vast in onzekerheid: kan ik dit wel, ben ik wel goed genoeg? Dat was iets waar ik zelf tegenaan liep. Je merkt door zo’n traject echt vooruitgang. In het begin zie je het misschien nog niet zo duidelijk, maar als je het hebt afgerond en terugkijkt, zie je echt welke stappen je hebt gemaakt. Ik ben YouRtop, Yvonne en Jente ontzettend dankbaar voor alles. De groei die ik heb doorgemaakt, het zelfvertrouwen dat ik heb opgebouwd en de kansen die ik heb gekregen. Vooral het vertrouwen dat Yvonne in mij had, zal ik nooit vergeten. Het deelnemen aan YouRtop zal je echt goed doen.”

“Ik ben YouRtop, Yvonne en Jente ontzettend dankbaar voor alles. De groei die ik heb doorgemaakt, het zelfvertrouwen dat ik heb opgebouwd en de kansen die ik heb gekregen. Vooral het vertrouwen dat Yvonne in mij had, zal ik nooit vergeten. Het deelnemen aan YouRtop zal je echt goed doen.”


Ook benieuwd wat YouRtop voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Yvonne om je mogelijkheden te bespreken. yvonne@yourtop.nl, 06-14635307.