Noloc beroepserkenning

Intensieve persoonlijke begeleiding

Informatie aanvragen

Een verhaal van verandering en persoonlijke groei, verteld door Asalea, deelneemster van het Talent Ontwikkel Programma in 2023.

Asalea’s reis begon bij een kruispunt in haar leven. “Ik was bezig met de lerarenopleiding, maar iets voelde niet goed. Ik had geen Plan B, na het stoppen met mijn lerarenopleiding zat ik echt vast. Ik had geen idee wat nu,” vertelt Asalea over haar uitdagingen voordat ze bij YouRtop kwam. Na een periode bij Baanbrekers kwam ze in contact met Daniëlle Grijzen, die haar wees op het traject bij YouRtop. “Ik wist echt niet wie ik was of wat ik wilde. YouRtop leek een plek waar ik antwoorden kon vinden.” YouRtop, hielp haar ontdekken wie ze is, wat ze zoekt, en wat ze kan.

 “Na het stoppen met de lerarenopleiding zat ik echt vast. Ik had geen idee wat nu. Ik wist echt niet wie ik was of wat ik wilde. YouRtop leek een plek waar ik antwoorden kon vinden.”

YouRtop’s Rol

“We kregen testen om interesses en competenties in kaart te brengen. Het creatieve in mij kwam steeds terug. Maar ik zag mezelf nog geen kunstenaar worden”. Asalea kwam erachter dat er meerdere creatieve beroepen waren, waarbij haar sociale vaardigheden en creativiteit benut konden worden. “vandaar dat ik opeens uitkwam op communicatie”. 

Asalea waardeert vooral de persoonlijke aanpak van YouRtop: “De 1-op-1 gesprekken gaven me ruimte om mijn gedachten en gevoelens te uiten, wat essentieel was voor mijn groei.” In de groepssessies leerde ze nieuwe perspectieven te overwegen: “Het hielp mij om ideeën te bespreken waar ik zelf nog niet aan had gedacht.” Bij YouRtop ontdekte Asalea de waarde van persoonlijke gesprekken en groepsdynamiek. “De 1-op-1 gesprekken boden een veilige ruimte, terwijl de groep mij hielp mijn gedachten te vormen en nieuwe ideeën te verkennen. Ik overwoog eerst Pedagogiek en HR, maar koos uiteindelijk voor communicatie vanwege mijn creatieve en sociale vaardigheden. Soms zie je zelf de mogelijkheden niet en daarom is hulp zoals die van YouRtop zo cruciaal”. Ze waardeert ook de diversiteit van ambities binnen de groep bij YouRtop en hoe dit haar eigen pad heeft beïnvloed. 

“De 1-op-1 gesprekken gaven me ruimte om mijn gedachten en gevoelens te uiten, wat essentieel was voor mijn groei. Het groepstraject hielp mij om ideeën te bespreken waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Soms zie je zelf de mogelijkheden niet en daarom is hulp zoals die van YouRtop zo cruciaal.”

Nieuwe Vaardigheden en een werkervaringsplek:

Over zelfvertrouwen zegt Asalea: “Bij YouRtop leerde ik door te doen. Gewoon aan de slag gaan en dan begint het vanzelf in een flow te raken. Dat bouwde mijn zelfvertrouwen op.” Ze ziet de waarde in van hulp zoeken bij het vinden van een baan en moedigt anderen aan om hulp te zoeken bij organisaties zoals YouRtop. “In de groep zag ik dat anderen ook bezig waren met hun eigen loopbaantrajecten. Hoewel ik niets wist over hun specifieke functies of sectoren, vond ik het erg bemoedigend om te zien dat zij ook op zoek waren. Sommigen waren op zoek naar een betaalde baan, anderen naar vrijwilligerswerk of een werkervaringsplek. Dat is ook prima. Het toonde aan dat iedereen zijn eigen weg vindt.”

Een belangrijke les voor Asalea was het netwerken. “Ik wilde wel netwerken, maar wist niet hoe. YouRtop leerde me het lef te hebben om te starten,” zegt ze. Dit netwerken leidde tot een werkervaringsplek bij de Gemeente. Ik startte met 3 dagen per week en ga binnenkort 4 dagen werken. In haar huidige rol bij de Gemeente houdt Asalea zich bezig met diverse taken. Asalea’s werk bij de gemeente is veelzijdig en uitdagend. “Ik verzamel informatie voor de gemeente-app, zorg voor duidelijke communicatie, en draag bij aan de toegankelijkheid voor inwoners die het Nederlands niet machtig zijn,” legt ze uit. Ook is ze bezig om de informatie toegankelijker en begrijpelijker te maken voor de inwoners. Zo werken ze er momenteel aan om de informatie in B1 niveau te maken. En ze zoekt naar plekken waar ze informatiefolders mag neerzetten zodat inwoners de informatie ook kunnen vinden. 

“Het is een hele fijne plek. Ik zou eigenlijk willen dat meer mensen deze ervaring konden opdoen. Het is een plek waar ik kan groeien en leren, precies wat ik zocht.” Met haar nieuwe WEP is er veel veranderd. “Ik voel me zelfverzekerder en doelgerichter. Ik weet nu wat ik wil en hoe ik daar kan komen.”

“YouRtop leerde me het lef te hebben om te starten. Nu heb ik een werkervaringsplek waar ik kan groeien en leren; precies wat ik zocht. Ik voel me zelfverzekerder en doelgerichter. Ik weet nu wat ik wil en hoe ik daar kan komen.”

De toekomst:

Haar toekomst ziet ze nu duidelijk voor zich. “Ik denk aan een HBO-opleiding in communicatie. Dankzij mijn ervaringen weet ik nu wat ik wil. Ik ben me gaan inschrijven en heb open dagen bezocht. Ik ben heel blij met deze nieuwe richting,” deelt ze enthousiast. Reflecterend op haar tijd bij YouRtop, zegt Asalea: “Je moet ergens beginnen, en dat is oké. De gesprekken met de trainers en anderen in de groep hebben me doen realiseren dat stilstaan soms nodig is. Ik heb geleerd dat je je pad soms aan kunt passen en dat je loopbaan niet altijd een rechte lijn hoeft te zijn. Ik besef me nu dat dit soort trajecten er niet voor niets zijn. Vaak denken mensen ik meld me aan voor een opleiding en dit ga ik voor de rest van mijn leven doen. Dat hoeft helemaal niet. Het is allemaal niet zo zwart wit.”

“De gesprekken met de trainers en anderen in de groep hebben me doen realiseren dat stilstaan soms nodig is. Ik heb geleerd dat je je pad soms aan kunt passen en dat je loopbaan niet altijd een rechte lijn hoeft te zijn.”

 Als tip voor anderen in haar situatie zegt ze: “Probeer het gewoon uit bij YouRtop. Het is belangrijk om dingen te proberen en te ontdekken wat bij je past.”

Asalea’s verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe persoonlijke groei en professionele ontwikkeling hand in hand gaan. Haar ervaringen bij YouRtop en de gemeente hebben haar niet alleen geholpen om haar carrièredoelen te verfijnen, maar ook om zelfvertrouwen en veerkracht te ontwikkelen.

Ook benieuwd wat YouRtop voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Yvonne om je mogelijkheden te bespreken. yvonne@yourtop.nl, 06-14635307.  Meldt je hier aan voor de nieuwsbrief.