Noloc beroepserkenning

Intensieve persoonlijke begeleiding

Informatie aanvragen

Doorzetters presenteren hun vorderingen digitaal

Bijzondere omstandigheden maken mensen creatief en flexibel. Zo ook de deelnemers aan het Talent Ontwikkel Programma van YouRtop en Baanbrekers. Vanwege de coronamaatregelen konden zij hun eindpresentaties niet samen beleven. Maar geen nood: via een vergader-app werd het alsnog een feestelijke digitale bijeenkomst.

Het Talent Ontwikkel Programma is een traject op maat voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel is begeleiden naar werk of scholing, met als minimaal resultaat een werkervaringsplek. Na de groepsperiode van drie maanden geeft elke deelnemer een eindpresentatie over wat ze hebben geleerd en hoe ze verder gaan met de aansluitende individuele begeleiding van zes maanden. Normaal gesproken zou zo’n eindpresentatie een feestelijke groepsbijeenkomst zijn. Vanwege de coronamaatregelen moest dat onlangs digitaal. Jammer natuurlijk, maar wel een extra vaardigheid die de kandidaten mooi meepikken. Het werd een bijzondere bijeenkomst. Het betrof de eerste groep van 2020. Die startte met tien deelnemers. Acht van hen hebben het groepsprogramma afgerond.

Warm gevoel
Deelnemer Mariëlle heeft privé en in haar werk een stormachtige tijd achter zich, vertelt ze in haar presentatie. Dat maakte haar wat onzeker. “In de YouRtop-groep voelde ik me snel op mijn gemak. Ik kreeg een warm gevoel van de snuffelstages en loop binnenkort nog een dag mee bij Broikes.” Tijdens de individuele begeleiding wil Mariëlle haar toekomst verder uitstippelen.

Stimulerend
Deelnemer Coen zat een tijdje thuis. Hij had veel baat bij het trainen, testen en praten in de
groepsfase. “Dat motiveert mij. Ook werkt het stimulerend om anderen in de groep hard aan zichzelf te zien werken.” Coen leerde veel over zichzelf, zette zijn kwaliteiten en werkwaarden op een rij en deed een meeloopstage in het archief van Baanbrekers. “Fijne sfeer en interessanter dan ik dacht. Mijn rondleiding bij het ETZ kon helaas niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Maar ik wil niet stilstaan en ga door met het individuele programma. En ik zoek een passende opleiding.”

Verbeteren
Na een moeilijke tijd wil deelnemer Kevin zichzelf verbeteren en streeft hij naar een vaste baan waarin hij zijn energie kwijt kan. Een baan die past bij zijn kwaliteiten die hij tijdens het
groepsprogramma op een rij zette. “Bijvoorbeeld allround field engineer. Dan ga ik op pad voor het oplossen van storingen in straatkasten en serverruimten. Ik zoek in elk geval een technische intellectuele uitdaging waar creativiteit in mag zitten.”

Zo hebben alle deelnemers hun eigen verhaal, geschiedenis en toekomstperspectief. Baanbrekers en YouRtop helpen hen naar een passende opleiding, baan of werkervaringsplek. De volgende groep deelnemers aan het Talent Ontwikkel Programma start in september 2020. Iets voor jou? Vraag je werkmakelaar naar meer informatie of meld je direct aan.

Bron: Baanbrekers, april 2020
Foto: YouRtop